Att ha personlig assistent

Senaste inläggen:

Att ha personlig assistent

För mindre än 10 år sedan, var det nästan självklart att alla som ansökte om assistans fick det beviljat. Men tiderna har förändrats radikalt på den fronten, nu är det näst intill lyx att ha assistans.

I Danmark krävs högskoleutbildning för att jobba som assistent, vilket jag tycker är ganska rimligt med tanke på det breda spann av varierande insatser som begärs av ofta lågutbildade människor men som oftast verkligen ”brinner” för sitt arbete. Och som ofta får jobba hos flera olika människor för att kunna försörja sig och anställningsvillkoren är inte helt glasklara, det finns ett stort tolkningsutrymme. Jag jobbade som personlig assistent under några år, vilket för det mesta var roligt och givande, men den låga lönen och anställningsvillkoren gjorde att jag vidareutbildade mig.

Det finns många olika sidor och viljor som ska samsas när assistenten/-erna kommer in i mitt och andras hem. För det är en väldigt stor skillnad att vara assistent till en ensam människa jämfört med till ett barn i en familj på gott och ont. När jag hade assistenter hemma till mitt barn, blev jag verkligen uppmärksam på hur stämningen i ett hem kan förändras så mycket och fort beroende på vem som kom. Gruppdynamik är fortfarande något som intresserar mig.

I mitt nuvarande yrke har jag pratat med många assistenter, som är duktiga på att ta reda på vad det finns för hjälpmedel som underlättar vardagen, både för den de jobbar för och även så kallade arbetstekniska hjälpmedel som är till för att underlätta jobbet för assistenterna.


Tack för ordet här är en ros till alla er som jobbar på för att göra andra människors liv så bra som möjligt!

2019-08-29
Kategori:
Personligt
Skrivet av:
Carina Jaderius
Skapat datum: